Huidverzorging
Hoe krijg je koortsblaasjes?
Meestal krijgen we het virus al in onze kinderjaren, zonder dat we daar iets van merken. Het sluimert dan in ons lichaam, tot het door één van vele mogelijke factoren geactiveerd wordt, zoals een zwak immuunsysteem, zonnestraling of stress.
Wie kan koortsblaasjes krijgen?
Ongeveer 90% van alle mensen is drager van het virus, maar slechts bij 20% breekt het regelmatig, twee tot drie keer per jaar, uit in de vorm van koortsblaasjes. Mannen en vrouwen worden er op elke leeftijd evenveel door getroffen.
Wat lokt koortsblaasjes uit?
- Zwak immuunsysteem
- Verkoudheid of griep
- Uitputting
- Koud weer
- Zonnestraling
- Menstruatie
- Hormonen
- Koorts
- Stress
Van een koortsblaasje heb je 7 tot 12 dagen last. Het blaasje doorloopt doorgaans vijf verschillende stadia. Sommige personen slaan de eerste ‘jeuk’-fase, de voorbode van een nakend koortsblaasje, echter over.
Koortblaasjes: Voorkomen & tips
Voorkomen is beter dan genezen
Een gezonde levenswijze kan helpen het risico op een koortsblaasje te verkleinen. Zorg voor:
- voldoende nachtrust
- minder stress
- bescherming van je lippen in de zomer
- voldoende beweging
- een evenwichtige voeding
Tips bij een koortsblaasje
- Gebruik een pleister van Compeed
- Niet aanraken Probeer het koortsblaasje niet aan te raken (mocht dat per ongeluk toch gebeuren, was dan direct je handen). Let er ook op dat je als je een koortsblaas hebt niet aan je ogen komt of erin wrijft.
- Niets delen Deel geen eet- of drinkgerei, lippenstift, tandenborstel of handdoek met anderen. Vermijd ook lichamelijk contact met je partner.
- Let op je hygiëne Was je handen steeds heel zorgvuldig. Als je koortsblaasje weg is, verwissel dan alle handdoeken, je tandenborstels en het beddengoed.