Hoe kan je valpartijen voorkomen?
Op latere leeftijd is een valpartij vaak snel gebeurd, té snel. Toch zijn veel valincidenten vaak te vermijden. Wij gingen in gesprek met onze low vision consulente Margo Forier – specialiste ter zake – over valincidenten en het voorkomen ervan.
Margo, je werkt bij de Zorgba(a)r. Wat doe je daar precies?
Margo: “In de Zorgba(a)r, de zorgwinkel van De Voorzorg, begeleid en adviseer ik slechtzienden bij het vinden van de gepaste hulpmiddelen. Bijvoorbeeld aangepast licht of een speciale bril voor meer contrast, vergrootglazen voor het lezen, speciale telefoons met extra grote toetsen, vergrotings- en spraaksoftware voor de computer etc. Ik ga ook na welke terugbetalingen er mogelijk zijn voor de klanten. Daarnaast maak ik de nodige administratie in orde, zodat de klant zich daar geen zorgen over hoeft te maken.”
Waarom zijn hulpmiddelen voor slechtzienden zo belangrijk?
Margo: “Low vision-hulpmiddelen (n.v.d.r: hulpmiddelen voor slechtzienden) hebben een groot effect op de levenskwaliteit. In de eerste plaats maken bepaalde hulpmiddelen hen mobieler. Daarbij kunnen valpartijen vaker vermeden worden. Maar het bevordert ook sociale contacten, helpt slechtzienden om weer te kunnen lezen en meer. Ze kunnen beter deelnemen aan het dagelijks leven en dat zorgt vaak voor een boost in het zelfvertrouwen.”
Waarom neem je deel aan de week van de valpreventie?
Margo: “Op latere leeftijd hebben valpartijen vaak nare gevolgen, zowel mentaal als fysiek. Fysiek blijft een val vaak nazinderen in de vorm van kneuzingen, breuken en verstuikingen. Op mentaal en sociaal vlak zorgt vallen soms voor schrik om opnieuw te vallen of een sociale terughoudendheid omwille van onzekerheid. Bovendien blijkt uit de cijfers dat maar liefst één op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar ten val komt. Terwijl veel valincidenten te voorkomen zijn met behulp van de juiste tips en begeleiding. Vallen hoeft niet noodzakelijk bij ouder worden te horen.”
Heb je tips om valpartijen te voorkomen?
Margo: “Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat je (sneller) valt. Kan je deze factoren vermijden of verminderen dan verminder je ook de valincidenten. Ik heb enkele tips die zeer effectief zijn en die ik dan ook steeds blijf herhalen: aangepast schoeisel, een jaarlijkse oogcontrole, een veilige huisinrichting en voldoende blijven bewegen.”
De tips van Margo
1. Valrisico’s vermijden begint bij een veilige huisinrichting
- Staat alles op een vaste plaats en voldoende verspreid in de ruimte zodat je vlot kan bewegen (met je loophulpmiddel)?
- Heb je genoeg plaatsen in je huis waar je je veilig kan vasthouden, aan bijvoorbeeld handgrepen? Meubels zijn niet altijd zwaar genoeg en kunnen daarom verschuiven.
- Hoe meer je kan zien, hoe veiliger je omgeving voor jou is. Zorg voor goede verlichting in heel de woning en voorzie stevige handgrepen.
- Een woningitem waar je snel over struikelt, zijn matten en tapijten. Controleer of je matten of tapijten losliggen en verstevig ze indien nodig.
- Ook een natte vloer kan al eens voor een uitschuiver zorgen. Laat de vloeren dus goed drogen vooraleer je ze betreedt en zorg dat er geen spullen blijven rondslingeren.
- Maak ook voldoende gebruik van antislipmatjes in de keuken, de badkamer, op traptreden … zo zorg je voor meer grip.
2. Verstevig je voeten
Als je losse, slechtzittende schoenen draagt, is een val snel gebeurd. Koop daarom stevige schoenen die je hele voet omsluiten. Uiteraard kies je best voor platte zolen die jou de nodige grip geven. Voor sommige mensen is het ook aangeraden om steunzolen te dragen. Veel mensen hebben thuis de gewoonte om comfortabel rond te lopen op kousenvoeten of blote voeten. Hiermee vergroot je echter de kans dat je uitschuift of struikelt.
3. Blijven bewegen
Ben je bang om te vallen? Dan ga je vaak minder bewegen. Toch is beweging ook een belangrijke vorm van valpreventie. Met beweging train je namelijk je spieren en je evenwicht.
4. Houd je ogen in het oog
Als je zicht achteruitgaat, pas je al snel je levensstijl aan om goed te blijven functioneren. Het is echter belangrijk dat je een bril draagt als je er één nodig hebt. Best informeer je je hierover bij een specialist.
Heb je vragen rond woningaanpassingen, aangepaste schoenen of hulpmiddelen voor valpreventie? Neem dan contact op met de Zorgba(a)r. Onze ergotherapeuten helpen je verder met de juiste tips en helpen je je weg vinden in ons uitgebreide, professionele aanbod.